Buitenlandstage

De belangstelling voor een stage in het buitenland neemt de laatste jaren duidelijk toe. Vooral bij de opleidingen verpleging en verzorging grijpen studenten de mogelijkheid aan om een stageperiode in het buitenland door te brengen. Dat kan een ziekenhuis of een verzorgingshuis zijn in een ander land binnen Europa, bijvoorbeeld België, Duitsland of Spanje, maar ook in bijvoorbeeld Suriname, Ghana of Tanzania

Contactpersoon Buitenlandstages Summa Zorg.
Contactpersoon voor buitenlandstages bij de Summa Zorg  is Riet van Kessel. Zij geeft je graag alle informatie over buitenlandstages. Je kunt haar mailen via hmg.vankessel@summacollege.nl. 
Er worden regelmatig infomiddagen gehouden. Eén keer per jaar vindt er een stagemarkt plaats gericht op de buitenlandstages. Data en tijden worden via Fronter bekend gemaakt.

Perioden schooljaar 2018-2019
Niveau 3: schoolweek 31 t/m 40 (22 april t/m 5 juli 2019) incl. een week  vakantie.
Niveau 4: Schoolweek 11 t/m 20 (12 november 2018 t/m 1 februari 2019) incl. 2 weken vakantie of schoolweek 21 t/m 30 (4 februari t/m 18 februari) incl. een week vakantie

Buitenlandstage: belangrijke informatie vooraf
Uit het grote aantal aanmeldingen blijkt dat er veel belangstelling is voor de buitenlandstage. Uit ervaring blijkt dat de studenten minstens een jaar bezig zijn om alles rondom de buitenlandstage te regelen. Het advies is dan ook om op tijd actie te ondernemen.
Wanneer je naar het buitenland wilt gaan dien je in de voorgaande schoolperiode hard te werken aan de beroepsprestaties om het benodigde op tijd af te hebben. Je dient dus nu al goed op schema te liggen.

Er wordt veel zelfwerkzaamheid van je gevraagd. Je dient zelf contact te leggen met een zorgorganisatie of met een bemiddelingsbureau in overleg met Riet van Kessel.

Voorwaarden: Je dient minimaal 18 jaar te zijn wanneer je vertrekt. Studenten niveau 3 kunnen alleen binnen Europa stage lopen. Zoek een maatje, je gaat met minimaal 2 personen naar dezelfde stage-instelling.

Voor studenten van de VeVa-opleidingen gelden afwijkende afspraken. I.v.m. de planning van het onderwijs is stagelopen in het buitenland wel mogelijk, maar onder bepaalde voorwaarden: de stage mag niet langer dan 10 weken duren en is daarom beperkt tot een stage binnen Europa. Voor meer informatie kun je terecht bij Mn. Wim Boerenkamp van de opleiding VeVa Zorg.

De school heeft een handboek gemaakt voor studenten, met daarin allerlei informatie ter voorbereiding van een buitenlandstage. Je kunt het handboek downloaden door op onderstaande link te klikken

Hieronder volgen in het kort de stappen die je moet nemen.

Stappenplan

  • Welke competenties bezit  jij die er voor zorgen dat de stage een succes wordt? Die beschrijf je in een motivatiebrief die moet worden      goedgekeurd  door jouw studieloopbaanbegeleider. Een voorbeeld van de motivatiebrief kun je downloaden door op onderstaande link te klikken

Je stuurt mij de ondertekende motivatiebrief en het ingevulde formulier ‘algemene  gegevens’. Klik op onderstaande link om dit  formulier te downloaden

  • Wil je binnen of buiten Europa stage lopen? Binnen Europa kom je in aanmerking voor subsidie. Buiten Europa betaal je alles zelf.
  • Je mailt/stuurt een brief naar het betreffende bedrijf met de vraag om stage te lopen
  • Je mailt die bevestiging  door aan mw. Riet van Kessel
  • Voor de stages buiten Europa ga je op zoek naar recente info over vaccinaties, visa enz.

Info mogelijke stageplaatsen
Op de site van "Onderwijs, de bpv-portal van beroepsonderwijs en bedrijfsleven" ( https://stagedocenten.s-bb.nl/ )  kun je controleren of de organisatie, waar jij stage wilt gaan lopen, geaccrediteerd is. Dit is een voorwaarde om stage te kunnen lopen.
Je kan rechtstreeks contact opnemen met een leerbedrijf na overleg met mw. Riet van Kessel. Je kan ook contact zoeken met een bemiddelingsbedrijf die voor jou op zoek gaat naar een geschikte stageplaats. Hier zijn kosten aan verbonden. Binnen Europa kan je die betalen met de subsidiegelden.

Spanje
Bemiddelingsbedrijven voor Spanje zijn:
- Costa Blanca
www.estudiantescostablanca.nl
e-mail: info@estudiantescostablanca.nl
Contactpersoon: Laura Westers
Zij werken o.a. met name met Nederlandse zorgorganisaties. Vaak is Nederlandse begeleiding aanwezig. Ook verzorgen zij de accreditering. Hier zijn ook mogelijkheden voor studenten van AG.

-Valencia
www.cshm.es
e-mail: comunicacion@cshm.es

- Cadiz
www.practicas.nl   
Contactpersoon: Michelle Span

Spanje en Duitsland
Barcelona-Madrid -Berlijn
www.dutchstudentsabroad.com
Contactpersoon: Machteld van Neerven
Owner Dutch Students Abroad
+31 637 194 012

Malta
MBO Verpleegkundige: mogelijkheden in ‘Roseville’
Caremalta Academy
The Three Arches
Valletta Road,
Mosta MST 9016
Malta 
Tel: (+356) 2258 4200
Fax: (+356) 2258 4230
Contactpersoon:Angele Darmanin. Angele.Darmanin@caremalta.com

Frankrijk
www.l-accolade.nl 
Contactpersonen:  Frank van der Donk en Sophie Campagne
Zie onderstaande link voor meer info

Suriname
Afgelopen jaren hebben studenten stage gelopen in ‘sLandsziekenhuis en AZP in Paramaribo, Dr. L. Mungra Streekziekenhuis Nieuw Nickerie en in de gehandicaptenzorg bij stichting WIN Nieuw Nickerie. Lees hier het verslag van het ziekenhuis Nieuw Nickerie

Curaçao
www.wereldstage.com
Wereldstage Curaçao / Scharlooweg 75 / Curaçao
Tel. (+5999) 462 6335
Fax. (+5999) 462 6218
Contactpersoon: Janneke Wijns
Senior Account manager

Afrika
De volgende organisaties bemiddelen voor een stage in Afrika
Dare 2  go
Contactpersoon: willie.gardien@dare2go.nl  

Ontmoet Afrika: www.ontmoetafrika.nl
Contactpersoon: Lianne van Rijssel  T: (0031) (0)72 7850713 Mob: (0031) (0)6 53846849
E-mail: info@ontmoetafrika.nl
www.facebook.com/ontmoetafrika 

Ghana
Er is een mogelijkheid om aan te sluiten bij een groot project in Ghana. Informatie kun je vinden op www.afrikastages.com 
Contactpersoon: Cees Caron
Via onderstaande linken kun je het eindverslag lezen van enkele studenten die hun stage hebben doorgebracht in Ghana

Informatieboekje Anfoega met algemene tips Ghana:

Malawi
Verslag van de studenten die stage hebben gelopen in het St. Gabriels Hospital.