Stageplein Zorg organiseert voor Summa College en Fontys
de stages in de zorgsector

Stageregeling

Sinds 2003 is de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte van toepassing op het beroepsonderwijs. Onderwijsinstellingen zijn verplicht om aanpassingen voor studenten met een functiebeperking of ondersteuningsbehoefte te realiseren. De verplichting om aanpassingen te verrichten geldt ook voor stages. Het doel hiervan is dat stages  toegankelijk zijn, zodat iedere student de kans krijgt praktijkervaring op te doen. De stageregeling verandert niet de toets criteria van de stage, maar biedt ondersteuning binnen de stage bij het studeren met een beperking of ondersteuningsbehoefte. De regeling kan via de studentconsulent worden aangevraagd door een afspraak te plannen via de portal. De examencommissie beslist over de toekenning van de voorziening.

Binnen de HBO-V is het mogelijk om op basis van het studeren met een functiebeperking een stageregeling aan te vragen met de volgende faciliteiten:

          Geen stage in een bepaald beroepenveld

          Minder stage-uren belasting

          Urenbelasting opbouw in overleg mogelijk

          Geen zware fysiek belasting

          Vervoer/afstand tot de stageplaats

 

De regeling wordt meestal per PL periode bepaald en door het stage bureau voorafgaand aan de stage afgestemd met de praktijkplek. Er worden geen stage regelingen tijdens de stageperiode afgegeven. In het geval dat er een ondersteuningsbehoefte ontstaat tijdens de stage, dient de student in goed overleg met de praktijkplek en docent praktijkleren noodzakelijke aanpassingen te onderzoeken. De studentconsulent kan de student en de docent praktijkleren adviseren over aanpassingen en eisen. Desgewenst kan de studentconsulent ook aansluiten om het gesprek te voeren met alle betrokkenen.


Enkele aanbevelingen voor de docent praktijkleren en praktijk om het gesprek te voeren met een stagiair(e) met een stageregeling
(Bron: Inclusieve stagecriteria hbo en wo):

Start gesprek

• Bespreek aan het begin van de stage verwachtingen, doelen en ondersteuningsbehoefte(n). Moedig studenten aan om hun ondersteuningsbehoefte(n) aan te geven en bied waar mogelijk ruimte voor aanpassingen. Desgewenst kan de studentconsulent aansluiten om dit gesprek te voeren.

Voortgangsgesprekken

• Bespreek de voortgang en evalueer of de aanpassingen effectief zijn en of bijstelling nodig is. Ga regelmatig in gesprek over de belastbaarheid, invulling van diensten en taken.

• Benoem successen en leer samen van leerervaringen.

Na afloop is het wenselijk om de stage te evalueren en eventuele leerervaringen en feedback terug te koppelen naar het stage bureau en de studentconsulenten.